historier.dk

historier.dk

Historier

Erfaringer med hvad historier kan gøre ved mennesker, hvad forskellen er mellem den fortalte historie og den skrevne historie, hvordan sandhed og fiktion skal spejle hinanden

Dario Fo

historier, storytellingPosted by Svend Engh Mon, November 30, 2015 23:53:10
Dario Fo er aktuel med en bog om Christian den Syvende. En boig, der leger med sandheden og fiktionen. Bogen kan varmt anbefales.
Jeg var så heldig at møde Dario Fo i 1996, hvor han og Franca Rama var i København i forbindelse med Kulturby.
En af de vigtigste ting, jeg lærte af Dario var at kunne lytte til sit publikum.

Tingel tangel

historier, storytellingPosted by Svend Engh Mon, November 30, 2015 11:43:03

Uddrag af kronikken "Fortæl, fortæl", af Svend Engh fra Information, september 1997

Historiefortælling er inde i en rivende udvikling. 20 år efter, at England og USA oplevede en sand eksplosion i fortællekunsten, følger danskerne med.

Overalt på skoler, biblioteker og andre institutioner er fortællingen i centrum.

Men hvorfra kommer denne interesse? Og hvorfor overhovedet beskæftige sig med den gammeldags historiefortælling i en verden fyldt med elektroniske undere og kommunikation på alle de tekniske tangenter?

Måske er forklaringen den simple, at vi er ved at nå et mæthedspunkt, og at vi er ved at gå død i kommunikationens ensporede retning styret af elektronisk tingel tangel. I stedet vil vi have den ægte vare, den direkte kommunikation, hvor vores tilstedeværelse betyder noget, hvor vi er levende deltagere. Ironisk nok kan dette krav vise sig at være fremadrettet, at pege fremad, mod en ny tid.

De gammeldags medier er præget af envejs-kommunikation. Når radioen, fjernsynet eller filmen påstår noget - ja, så er det bare sådan. Det er ikke muligt at lave om på de historier, der fortælles via de medier.

Men sådan har det ikke altid været, og sådan vil det måske heller ikke være i fremtiden. Det interaktive tv og en stadig mere udviklet computerteknologi vil gøre, at vi hver især kan være med til at bestemme den enkelte histories gang. Men netop dette forhold, at vi alle er med til at skabe, hvad der bliver fortalt, og dermed oplever, at vi er med til at påvirke historiens gang, er karakteristisk for historiefortællingen.

Og ved at søge tilbage til historiernes moder, den fortalte historie, peger vi fremad mod den nye tid med historier, der ikke kun bliver fortalt til, men også af modtagerne.